Storleksguide

STORLEKSGUIDE FÖR RESVÄSKOR
Går du i tankarna på att köpa en ny kabinväska eller eller kabinväska men är osäker på viiken storlek du ska välja? Vi har sammanställt lite underlag som vi hoppas ska hjälpa er att välja rätt storlek som passar just era unika behov- 

Vi har ett stort utbud av resväskor. Börjar fundera på hur många ombyten som du vill ha plats för 

Ofta tar kläderna mest plats i väskan.  Beroende på hur många ombyten du behöver kunna ha med dig är därför en viktig fråga. Ställ dig sedan frågan hur länge du ska vara borta, vad du ska göra på resmålet och vilket klimat råder. Ju kallare det är, desto mer plats kommer kläderna att ta upp i packningen.

Man brukar säga att det räcker med en rejäl kabinväska om du bara ska vara borta några dagar. En normalstor resväska är tillräcklig om du ska vara borta i upp till en vecka. Längre resor kan kräva både en stor resväska och en kabinväska. Men det är naturligtvis väldigt ungefärliga riktlinjer. Det finns de som kan resa jorden runt med handbagage och andra som föredrar stora väskor med plats för allt de kan tänkas behöva.

Det faktum att man kan behöva ha resväskor i olika storlekar beroende på vart man ska är en av förklaringarna till att det finns så många storlekar och modeller att välja mellan. Valet av resväska handlar inte bara om hur många liter du får plats med, utan det är också viktigt att den har rätt funktioner och att den skyddar din packning på ett bra sätt.

HAR DIN RESVÄSKA RÄTT MÅTT?
Om du ska flyga är det otroligt viktigt att din resväska inte är för stor. Olika flygbolag har olika regler för vilka mått som gäller. Det är helt enkelt något man måste kolla upp ifall man har en resväska modell större och är osäker på om den är tillåten. Du kan behöva kontrollera måtten på din resväska och stämma av dem med informationen från flygbolaget. Mät från golvet till handtaget så att du får med eventuella hjul. Handtaget ska inte vara utfällt om det är av teleskopmodell. När du köper en resväska är det de yttre måtten som anges i produktbeskrivningen, vilket är bra eftersom det även är dessa mått som gäller hos flygbolagen.

Om du vill räkna ut volymen på en resväska öppnar du den och mäter dess höjd, djup och bredd, kant till kant. Multiplicera de värden du får fram. Volymen är helt enkelt ett mått på hur mycket du får plats med i teorin. Hur mycket du får plats med i realiteten handlar mycket om din packteknik.

 

MJUKA RESVÄSKOR HAR STÖRRE VOLYM
Vilken volym en resväska har beror inte bara på de yttre måtten utan också på hur den är konstruerad. En resväska med hårt skal och hjul har mindre packvolym än en mjuk resväska med motsvarande yttre mått. Du kan heller inte pressa in extra packning i en väska med hårt skal, fast den egentligen är full. En mjuk väska kan packas så att den buktar lite. En väska med fyra hjul har något mindre packvolym än en resväska med två hjul som är delvis infällda.

RESVÄSKANS VIKT KAN VARA VIKTIGARE ÄN DESS MÅTT
Om du sällan eller aldrig packar med centimetermarginaler och får kämpa för att pressa in så mycket som möjligt kan det vara viktigare att titta på väskans vikt, än på måtten. Att ha en lätt resväska innebär inte bara att den blir bekvämare att bära utan också att du får plats med fler tunga saker utan att överskrida maxvikten. Var dock medveten om att stryktåliga resväskor av hög kvalitet i regel är gjorda i material som väger lite mer, än enklare resväskor.

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN FÖR OLIKA TYPER AV VÄSKOR
Vi fortsätter med att ge tips på vilka användningsområden resväskor i olika storlekar har för en normal resenär.

MINDRE KABINVÄSKOR
En mindre kabinväska med en höjd på ca. 45 cm och med en volym på omkring 25 liter behöver inte checkas in utan den är tillräckligt liten för att du ska kunna ta med den i kabinen hos alla flygbolag. Om du kombinerar den med en mindre väska för personliga föremål som placeras under sätet har du tillräckligt med packutrymme för en eller två övernattningar. För många är mindre kabinväskor självklara komplement till en stor incheckad resväska.

STOR KABINVÄSKA
En stor kabinväska med en packvolym på omkring 40 liter kan ofta ersätta en vanlig resväska under 1-3 dagar. Att resa lätt är extra frihet, men det kräver att man inte packar mer än det absolut nödvändigaste och att man inte behöver ha med sig stora och tunga plagg eller något annat skrymmande. Reser du med lågprisbolag betalar du ofta för incheckat bagage. Att ha en större kabinväska kan innebära en besparing. Var dock noga med att kontrollera att din kabinväska inte är så stor att den måste checkas in. Om valet står mellan en stor kabinväska eller en mindre resväska är det dock bra att tänka på att extra utrymme innebär extra flexibilitet. Du kan också köpa med dig fler saker från resmålet med lite extra plats i väskan.

EXTRA STOR KABINVÄSKA
Många flygbolag tillåter kabinväskor som är 56 cm höga och rymmer 50 liter. Men då är du alltså begränsad i valet av flygbolag. En sådan väska kan fungera både som en resväska som checkas in och som en kabinväska, beroende hur du flyger. Tänk på att en kabinväska i den här storleken kan vara tung att hantera på planet.

MELLANSTOR RESVÄSKA
Vi räknar en väska för incheckning som är omkring 68 cm hög och har en volym på ca. 70 liter som en mellanstor resväska. För många som är borta upp till 7 dagar räcker en medelstor resväska i kombination med en kabinväska. De väger inte så mycket och är lättare att hantera i kollektivtrafik än stora resväskor. Så länge du inte behöver mer plats än ca 70 liter är detta ett utmärkt alternativ.

STOR RESVÄSKA
Det här är vad vi skulle kalla för den vanligaste typen av resväska. En stor resväska är strax över 75 cm hög och har en packvolym på omkring 105 liter. Du har plats för flera ombyten, presenter och allt annat du kan tänkas behöva under en normal semester eller jobbresa. Är ni en familj som reser kan en stor resväska i kombination med kabinväskor vara allt ni behöver. Den kan dock vara onödigt stor utifrån dina behov och då är det bättre med en mindre modell. Det kan vara lockande att packa mer än man behöver med en stor resväska, som då blir ganska tung. Du bör också kontrollera så att den inte blir för tung för flygbolaget du reser med.

EXTRA STOR RESVÄSKA
En väska med plats för mer än 120 liter kan vara idealisk för dig som inte bara ska ut och resa utan som planerar att flytta eller ska vara bort riktigt länge. En extra stor resväska kan också vara rätt val om du vill shoppa så mycket som möjligt på resmålet. Se till att ha en plan för resan till och från flygplatsen och var medveten om att ett par resväskor i det här formatet kan vara omöjliga att få plats med i en normal taxi. Här är det också extra viktigt att du försäkrar dig om att så stora väskor är tillåtna på flyget, eller hur du nu reser, och att den inte blir för tung.

FÖRDELAR MED ATT KÖPA ETT SET MED RESVÄSKOR
Att resa med två eller flera väskor i samma serie är inte bara stiligt utan det kan också vara ett sätt att spara pengar. Det blir helt enkelt billigare att köpa flera väskor ur samma serie på en gång än att införskaffa dem separat. Men då gäller det att du verkligen behöver flera resväskor. Väskorna i ett set är gjorda för att komplettera varandra vilket kan göra det lättare att hålla ordning på din packning. Set kan bestå av till exempel:

En liten, en mellanstor och en stor resväska
Två resväskor och en kabinväska
Resväska, kabinväska och mindre väska för personliga föremål
VILKEN TYP AV RESENÄR ÄR DU?
Vilka behov man har beror på vad för typ av resenär man är, ifall vi får generalisera en aning. Här ger vi tips på vilka resväskor som kan passa olika resenärer.

AFFÄRSRESENÄRER
En typisk affärsresa är förhållandevis kort och det räcker ofta med en större kabinväska och en mindre komplementväska för elektronik och personliga föremål. Det är ofta nödvändigt att kunna packa några rena skjortor och kanske en kostym eller en dräkt på ett sätt som gör att kläderna inte skrynklas. En sådan resegarderob kan ta upp ganska mycket plats så eventuellt är det nödvändigt att checka in en väska, även om det är praktiskt att inte behöva göra det.

Är du affärsresenär handlar det förmodligen inte om att du behöver planera för en enskild resa utan du behöver en bra resväska eller kabinväska som du kan använda många gånger. Du bör satsa på en väska av hög kvalitet från ett märke som Brics, Samsonite eller Delsey. Tänk på att generösare regler för mått på väskor kan gälla om du är med i ett frequent flyer-program eller flyger i business class.

RESVÄSKOR FÖR DIGITALA NOMADER
Om du reser mycket och arbetar online är det mycket viktigt att den elektronik du behöver är skyddad och tillgänglig under resan. Det gäller även laddare och extra batterier. De flesta som reser mycket och har ett fritt arbete har gärna lätt packning. Använd gärna packkuber som hjälper dig att hålla ordning och spara plats i dina väskor. En ryggsäck med skyddat fack för en laptop är ett utmärkt komplement till en res- eller kabinväska för en digital nomad. Ryggsäckar är också billiga i förhållande till packvolymen. Glöm inte att ha en bra försäkring om du har värdefull utrustning.

BAGAGE FÖR GLOBETROTTERS
Om du reser mycket, kanske för att du tjänar pengar på att blogga om resor eller om långresor är en viktig del av din livsstil, behöver du förmodligen flera väskor. På så sätt kan du resa med stil och samtidigt vara bekväm. Tänk på att inte ha värdefulla smycken i bagaget du checkar in utan ha det i handbagaget istället. Ha även lite kläder i handbagaget ifall att din incheckade väska skulle bli försenad.

BUDGETRESENÄRER
En större kabinväska innebär att du slipper betala för incheckat bagage. Om du behöver checka in en väska är det bra att veta att en ryggsäck, bag eller duffel brukar vara billigare än en hård resväska i förhållande till hur mycket den rymmer. Ömtåliga föremål tar du då i handbagaget.

FAMILJER
Om ni ska ut och resa med familjen behöver ni kanske inte en stor resväska per familjemedlem. Tänk på att använda packpåsar eller resväskor med många fack så att allas saker inte hamnar i en enda röra. Är ni flera som delar packning behöver ni naturligtvis större packvolym. Reser ni med små barn är det viktig med väskor i kabinen som rymmer allt som behövs under resan.

HUR STORA OCH TUNGA VÄSKOR FÅR MAN HA PÅ FLYGET?
Hur stora och hur tunga väskor du kan ha varierar mycket mellan olika flygbolag. Vad du reser med för typ av biljett spelar också stor roll. Om du inte väljer billigast tänkbara biljett kan du ofta resa med en extra incheckad väska eller ett extra handbagage. För att ändå ge ett riktmärke så kan du räkna med att ett handbagage får väga 5–12 kg, beroende på flygbolag, och en resväska kan väga 20–25 kg utan att du behöver betala extra för överskjutande kilo. 23–35 kg är maxvikten för en väska enligt regler som de flesta flygbolag följer.

När det gäller mått brukar de flesta flygbolag godkänna även riktigt stora resväskor men det finns bolag som har lite snävare gränser. Så länge en incheckad resväska inte är större än 80x59x34 cm bör det inte vara något problem – och det är ovanligt med så stora resväskor. När det gäller handbagage är gränserna lite skarpare och här kan skillnaderna vara ganska stora. Om du vet med dig att du har en stor kabinväska bör du kontrollera att den verkligen är godkänd att ha som handbagage. Om din väska är max 55x40x20 cm inklusive hjul får du ha den i kabinen hos de flesta flygbolag.

En resväska bör inte vara tyngre än att du själv orkar lyfta den utan att börja svettas. Det finns ingen poäng i att maxa mått och vikt om det innebär att väskan blir allt för klumpig för att du ska kunna hantera den.

TIPS OM DIN RESVÄSKA ÄR FÖR LITEN
Det är inte ovanligt att man inser att allt man vill ha med helt enkelt inte får plats i väskorna. Framförallt när man reser hem och har köpt på sig fina saker kan det bli riktigt kritiskt. Det gäller särskilt om du inte har möjlighet att lägga till ett extra bagage på hemresan. Här är några tips på vad du kan göra om du verkligen inte får plats med allt:

Packa inte kavaj eller jacka i väskan utan ha den på dig när du checkar in, ha dessutom saker i fickorna.
Ha de mest skrymmande skorna på fötterna.
Använd väskan för personliga föremål maximalt och ha tung elektronik i den, istället för i handbagaget.
Lämna halvtomma schampoflaskor och annat som tar för mycket plats i förhållande till sitt värde.
Bit i det sura äpplet och betala för extra kilon eller en extra väska, om det är möjligt.